Dünyanın ilk suni uydusunu yörüngeye oturttuktan dört yıl sonra SSCB, uzaya ilk insanı göndermişti. 9 Mart 1934’de doğan Yuri Gagarin, bir oduncunun oğuydu. 1955’de Hava Kuvvetleri’ne katıldı, 1957’de jet pilotu oldu. 1959’da kozmonot eğitimine kabul edildi. 27 Mart 1968’de bir hava kazasında öldü. Anısına saygı olarak külleri Kremlin’in duvarına gömüldü.
Sovyet Hava Kuvvetlerinden Yuri Gagarin (1934-1938) uzaya gönderilen ilk insandı. İlk yapay uydu olan Sputnik-l’in uzaya gönderilmesinin üzerinden dört yıl geçmeden, Gagarin Vostok-1 adlı uzay aracının içinde, 1981 yılının Nisan ayında, dünyanın çevresinde ve atmosferin dışında tam bir tur yaptı ve daha önceden saptanmış olan yeryüzündeki merkeze indi.
Gagarin’in yolculuğu, uzay çalışmaları alanında gerçek anlamda öncü bir girişimdi. O tarihlerde insan vücudunun, yerçekiminin ortadan kalkması sonucu ortaya çıkacak uzun süreli bir ağırlıksızlığa nasıl tepki göstereceği konusunda kimsenin kesin bilgisi yoktu. Gagarin ise yolculuğu sırasında sıfır yerçekimi noktasına ulaşmış ve bunun yarattığı koşullarla karşılaşmıştı. Bu koşulları yeryüzünde ancak çok kısa süreler için yaratma olanağı vardı.
Sıfır yerçekimi , yörüngeye giren astronotun, yeryüzünün çekim alanından tamamen kurtulduğu anlamına gelmez. Bu durumu daha iyi anlatabilmek için şöyle bir örnek verilebilir: bir karton parçası üzerine bir kitap yerleştirildiğinde, daha ağır olan kitap karton parçasını kendi ağırlığı altında sıkıştırır. Her ikisi birden boşluğa bırakıldığında, kitabın karton üzerindeki ağırlığı sona erer ve her ikisi de aynı yönde aynı hızla yere düşerler.
Gagarin uzay yolculuğu sırasında sıfır yerçekimi durumunun güçlükler çıkarmadığını gördü. Uzayda yürüme deneyinin çok yorucu olmasına karşılık, Gagarin’in saptadığı bu bulgu, diğer uzay yolcuları tarafından da doğrulandı.
Yörüngeye girmiş bir uzay aracından çıkıp boşlukta yürüyüş ilk kez Sovyet kozmonotu Alexei Leonov tarafından gerçekleştirilmişti. İlk Uzay yürüyüşü deneyi daha sonra bir çok Amerikalı ve Sovyet uzay adamı tarafından yinelendi.
Uzaya çıkan ilk insan Rus Yuri Gagarin’dir. 1961 yılının 12 Nisan’ında şafak sökerken, Kazakistan steplerinde tipik bir bahar günü başlıyordu. Havada pek az bulut vardı, hava sıcak olacağa benziyordu. Tyuratam’lı köylüler, kavun ve hububat tarlaları arasından işlerine gidiyorlardı. Bazıları ise balık tutmak için uygun bir gün olduğunu düşünerek Syr Darya Nehri’ne yollandılar.
Ancak kuzeye doğru dört beş kilometre ilerde etraf bu kadar sakin değildi. Burası Sovyetler Birliği’nin uzay ve roket merkeziydi. Dev beyaz bir roket, parlak gökyüzüne uzanmış duruyordu. Bu bir kıtalararası balistik ss-6 (Sapwood) roketiydi ancak nükleer başlık taşımıyordu.
Roket, başlık yerine Vostok tipi insanlı bir uzay gemisi taşıyordu. Gemide Sovyet Hava Kuvvetleri’nden, yakında binbaşılığa terfi edecek olan Yüzbaşı Yuri A. Gagarin vardı. 0907 Moskova zamanı ile fırlatılmadan önce son kontrolleri yapıyordu. Fırlatma işlemi sırasında her şey yolunda gitti. Yeryüzüne en yakın noktası 181 km. en uzak noktası 327 km. olan bir yörüngeye girdi. Sallow, dünya çevresindeki turunu 65 derecelik bir eğilimle 89 dakikada tamamlıyordu. Fırlatıldık 108 dakika sonra dünyaya dönmüş, Smelovakya’da küçük bir köyün yakınlarına inmişti.