Cep telefonları icat edildiğinden beri, pil ömrü telefon kullanıcıları için en can sıkıcı konu olmuştur. İlk cep telefonları büyük ve hantaldı ve çalıştırmak için muazzam bir güç gerekiyordu. On saatlik bir şarj, yaklaşık 30 dakika ile bir saat konuşma süresine kadar dayanabiliyordu. Bilim adamları ve mucitler, hem pillerin daha uzun süre dayanmasını aynı zamanda kolay ve kullanışlı bir şarj aleti icat etmek için yeni teknolojiler geliştirmeye başladı.
Kullanıcılar daha küçük ve daha uzun süre dayanan telefonlar talep ediyorlardı. Pil teknolojisindeki gelişmeler cep telefonlarını direkt olarak etkiledi. Cep telefonu bataryaları küçüldükçe, telefon boyutları da küçülmeye başladı.
İlk Şarj Aleti
Günümüzde kullandığımız akıllı telefonların şarj aletlerine en yakın ilk icat, Çinli Mucit Wen-Chin Yang tarafından 2000 yılında yapıldı. Cep telefonu şarj cihazı için bir patent başvurusunda bulundu. Cihazın USB arabirimi, DC dönüştürücü ve bilgisayardan elektrik almak için bir bilgisayara takılabilecek bir cep telefonu şarj fişi vardı.
2004’te NTT DoCoMo adlı bir şirket, elektriği üretmek için metanol kullanan taşınabilir bir yakıt hücresi ile sorunu çözmeye karar verdi. O sırada yakıt hücrelerinin taşınabilir şarj cihazı ihtiyaçlarına en uygun çözüm olduğu düşünülüyordu. Fakat icat edilen bu şarj aleti hiçbir zaman pazarlanamadı, ancak akıllı telefonun devrimi kaçınılmaz olarak şarj cihazının da gelişeceği anlamına geldi.
Lityum İyon Piller
Lityum Poli İyon Pillerin gelişimi, Haidue tarafından geliştirilenler gibi bir cep telefonu şarj cihazının pazarını çarpıcı bir biçimde etkiledi. Eski NiMh pillere oranla yüzde 40 daha fazla süre elektrik tutuyorlar ve önceki pillerde sık görülen bir sorun olan bellek efekti sorunu yaşamıyorlardı. Bu pil ile birlikte, yenilikçi girişimciler artık batarya canavarı cihazların güç talebini karşılayacak kadar güçlü olan taşınabilir cep telefonu şarj cihazlarını geliştirdiler.
Günümüzde, piyasadaki şarj cihazlarının bir çok çeşidi ve markaları bulunmaktadır. Bu şarj cihazları cep telefonundan tablete veya bir dizüstü bilgisayarın bataryalarına güç veriyor.
Şarj Cihazları Yeni Teknolojiler
Gelişen Teknoloji ile birlikte, şarj cihazlarının cep telefonunu şarj etmek için harcanan sürenin kısaltılması için önemli adımlar atılmaya devam ediyor. Örneğin 2013’te California’da genç bir mucit olan Eesha Khare yaklaşık 20 saniyede bir cep telefonu şarj edebilen süper kapasitör icat etmek için 50.000 dolarlık bir burs kazandı. Ayrıca Telefonlara acil güç sağlamak için güneşin gücünü kullanan güneş şarj cihazları da geliştirildi. Cihaz, güneş altında tutulursa sürekli şarj olmaktadır. Hatta en son icat edilen bataryanın ve şarj aletinin altı aya kadar enerji depoladığı iddia edilmektedir. Kablosuz şarj cihazları, taşınabilir şarj cihazları şimdilik kullanımda olanlar.