Akıllı Telefonu kim buldu

Akıllı telefon

Akıllı telefon, bilgisayar işletim sisteminin özelliklerini mobil kullanım için kullanışlı hale getiren ve diğer özelliklerle birleştiren gelişmiş mobil işletim sistemine sahip bir cep telefonu türüdür. Genellikle cep boyutunda olan akıllı telefonlar, tipik olarak bir cep telefonunun özelliklerini, örneğin sesli aramaları, kısa mesajları ve kişisel dijital asistanlar (PDA) gibi diğer dijital mobil cihazların özellikleri ile birleştirirler. Etkinlik takvimi, medya oynatıcı, video oyunları, GPS navigasyon, dijital kamera ve dijital video kamera gibi özelliklere sahiptir. Akıllı telefonlar İnternet’e erişebilir ve Google Play Store veya Apple App Store gibi yerlerden indirilen çeşitli üçüncü taraf yazılımları çalıştırabilir. Ön yüzeyinde grafik kullanıcı arayüzüne sahip bir renkli ve dokunmatik ekranı vardır.

Akıllı Telefonu kim icat etti

Telefon ve bilgi işlem teknolojilerini birleştiren cihazlar ilk önce 1909 yılında Nikola Tesla tarafından konsept olarak düşünülmüştür. 1971 ve 1974 yıllarında Theodore Paraskevakos akıllı telefon ile ilgili ilk patentleri almıştır. Paraskevakos, ilk olarak telefonlarda bilgi, veri işleme ve görsel ekran kavramlarını tanıttı. 1971’de Alabama’nın Huntsville kentinde Boeing’de çalışırken, uzaktan diğer cihazlarla iletişim kurabilen bir verici ve alıcı yaptı. Ancak akıllı telefonlara özgü kablosuz bir cihazda genel amaçlı PDA uygulamaları henüz mevcut değildi. Akıllı telefonların özgün ve tarihi çalışma modelleri halen Paraskevakos’a aittir.

İlk Dokunmatik Telefon

PDA özelliklerini içeren ilk dokunmatik akıllı cep telefonu 1992’de Frank Canova tarafından IBM’de çalışırken geliştirildi. Bu cihaz COMDEX bilgisayar endüstrisi fuarında sergilenen bir prototipti. PDA özelliklerini ve haritalar, hisse senedi raporları ve haberler gibi vizyoner mobil uygulamaları içeriyordu. 1994 yılında BellSouth tarafından Simon Personal Communicator adı altında rafine edilmiş bir versiyon tüketicilere pazarlandı. 1994 yılında piyasaya sürülmemiş olmasına rağmen, Simon, düzgün bir “akıllı telefon” olarak anılacak olan ilk ticari cihazdı. Simon, hücresel telefon görüşmesi yapabilmenin yanında, faks ve e-posta gönderebilir ve alabilir ve dokunmatik ekran ekranını kullanarak bir adres defteri, takvim, randevu zamanlayıcı, hesap makinesi, dünya saat saati ve not defterini içermekteydi. “Akıllı telefon” terimi ilk defa, 1995 yılının başında  AT & T tarafından üretilen PhoneWriter Communicator cihazını tanımlamak için kullanıldı.

Akıllı telefonlar 2000’li yılların sonlarında yaygınlaştı. 2012 yılından itibaren üretilenlerin çoğunda yüksek hızda mobil geniş bant 4G LTE, hareket sensörleri ve mobil ödeme özellikleri vardır. 2012 yılının üçüncü çeyreğinde dünya çapında bir milyar akıllı telefon kullanıldı. Global akıllı telefon satışları, 2013 yılının başında normal cep telefonlarının satış rakamlarını aştı.

1990’ların ortalarında birçok cep telefonu kullanıcısı, Palm OS, BlackBerry OS veya Windows CE / Pocket PC gibi işletim sistemlerinin ilk sürümlerini çalıştıran ayrı bir PDA cihazı taşıdı. Bu işletim sistemleri daha sonra mobil işletim sistemlerine dönüştü. Mart 1996’da Hewlett-Packard OmniGo 700LX’i, Nokia 2110 telefonunu ROM tabanlı yazılımla destekleyen bir HP 200LX palmtop PC’yi piyasaya sundu.

Ağustos 1996’da Nokia, Nokia 2110’a dayanan ve Geoworks’un PEN / GEOS 3.0 işletim sistemine entegre edilmiş PDA’lı bir dijital cep telefonu olan Nokia 9000 Communicator’ı piyasaya sürdü. Haziran 1999’da Qualcomm, entegre bir Palm PDA ve İnternet bağlantısı olan bir CDMA dijital PCS Smartphone “pdQ Smartphone” u piyasaya sundu.

Ericsson Mobile Communications’ın Ericsson R380 (2000) bir “akıllı telefon” olarak pazarlanan ilk cihaz olarak tarihe geçti. Bu cihaz bir cep telefonunun ve PDA’nın işlevlerini birleştiriyordu ve sınırlı bir Web taramasını bir kalem kullanarak bir dirençli dokunmatik ekranla destekledi.

Symbian işletim sistemi

Bugünkü Android, iOS ve BlackBerry tabanlı telefonlardan önceki akıllı telefonlar genellikle Symbian işletim sistemini kullandı. Başlangıçta Psion tarafından geliştirilen Symbian, 2010’un son çeyreğine kadar dünyanın en yaygın akıllı telefon işletim sistemiydi.

1999 yılında, Japon firması NTT DoCoMo, bir ülkede seri olarak üretilen ilk akıllı telefonu piyasaya sürdü. Bu telefonlar, 9.6 kbit / s’e kadar veri iletim hızları sağlıyor ve i-modunda çalışıyordu. I-mode’un yükselişi NTT DoCoMo’nun 2001 yılı sonunda yaklaşık 40 milyon abone kazanmasına yardımcı oldu.

Japonya dışındaki akıllı telefonlar, 2002’de Danger Hiptop’un piyasaya sunulmasına kadar nadir görülürken, T-Mobile Sidekick olarak bilinen cihaz ile ABD’de ılımlı bir başarı yakaladı. Daha sonra, 2000’li yılların ortalarında, Microsoft’un Windows Mobile tabanlı cihazları ABD’de iş dünyası kullanıcıları arasında popülarite kazanmaya başladı. BlackBerry, ABD’de başarılı olan ilk marka oldu. 2006 yılında bağımlılık yapıcı özelliği nedeniyle Amerikalı kullanıcılar “CrackBerry” terimini kullanmaya başlamıştı. Şirket ilk olarak GSM BlackBerry 6210, BlackBerry 6220 ve BlackBerry 6230 cihazlarını 2003 yılında piyasaya sürdü.

Symbian, 2000’li yılların ortalarında ve sonlarında Avrupa’daki en popüler akıllı telefon işletim sistemiydi. Başlangıçta, Nokia’nın Symbian cihazları, Windows Mobile ve BlackBerry cihazlarına benzer şekilde iş odaklıydı. 2006 yılından itibaren Nokia, Nseries ile eğlence odaklı akıllı telefonlar üretmeye başladı. 2003 yılında Motorola, Linux‘u kullanan ilk akıllı telefonu A760 piyasaya sundu.

iPhone

2007 başında Apple Inc., çoklu dokunmatik bir arayüz kullanan ilk akıllı telefonlardan biri olan iPhone’u tanıttı. IPhone, o sırada akıllı telefonlara özgü kalem, klavye ya da tuş takımı yerine parmakla kullanılan büyük bir dokunmatik ekran kullanılması nedeniyle dikkat çekiciydi.

Android

Ekim 2008’de Android kullanan ilk telefon HTC Dream (T-Mobile G1 olarak da bilinir) olarak ilan edildi. Android, Andy Rubin tarafından kurulan ve şu anda Google’a ait olan bir açık kaynak platformudur. Android’in benimsenmesi nispeten yavaş olsa da 2010’da popülerlik kazanmaya başladı ve 2012 başında dünya çapındaki akıllı telefon pazarında oldukça önemli bir yere sahip oldu.

Windows Phone

Bu yeni platformlar, önceki platformların gerilemesine neden oldu. Örneğin Microsoft, sıfırdan Windows Phone olarak yeni bir işletim sistemi başlattı. Nokia, Symbian’dan vazgeçerek akıllı telefonlarında Windows Phone kullanması için Microsoft ile ortak çalıştı. Windows Phone, daha sonra üçüncü en popüler işletim sistemi oldu.

Paylaşın Bilgi Çoğalsın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir